کلپورافی
کلپورافی یک نوع عمل ترمیمی در مهبل ( کانال زایمان) است که بدنبال اشکالات ساختمانی در مهبل انجام می شود.
گذشت زمان و نیروی جاذبه ممکن است منجر به کشیدگی و شل شدن رباط ها و ساختارهای حفاظت کننده از لگن زنان شود. همچنین زایمان های متعدد می تواند موجب پارگی عضلات ، در نتیجه ضعف ساختمان های لگن گردد. ضمنا با افزایش سن و کمبود هورمون ، این عارضه تشدید می شود.
کلپورافی در موارد زیر انجام می شود:
سیستوسل(افتادگی مثانه):
عبارتست از افتادن بخشی از دیواره خلفی مثانه به داخل مهبل . که معمولا در اثر آسیب و فشار زایمان ایجاد می شود.که این شرایط با بالا رفتن سن تشدید می گردد. افتادگی مثانه ممکن است در زنان جوانتر و چند زا و زنانی که هنوز یائسه نشده اند نیز ایجاد شود.
علائم ایجاد شده در افتادگی مثانه :
* احساس فشار و سنگینی در مهبل
* احساس خروج چیزی از مهبل
* بی اختیاری ادرار به دنبال سرفه ، عطسه یا هر گونه زور زدن
* تکرر ادرار و احساس فوریت در ادرار
رکتوسل( افتادگی رکتوم یا مقعد):
عبارتست از بیرون زدن قسمتی از رکتوم از دیواره خلفی مهبل . علل ایجاد آن شبیه افتادگی مثانه است .
علائم ایجاد شده در افتادگی مقعد:
* احساس فشار و سنگینی در کانال زایمان
* پری رکتوم
* عدم تخلیه کامل در هنگام اجابت مزاج (یبوست)
* عدم کنترل گازهای روده ای و مدفوع
آنتروسل: برآمده شدن دیواره روده به داخل مهبل
پرولاپس رحم (افتادگی رحم):
عبارتست از پائین آمدن و بیرون زدگی غیر طبیعی رحم به سمت مهبل. که معمولا در زنان چندزا و به علت صدمات زایمانی ایجاد می شود. که البته شدت افتادگی متفاوت است.
علائم ایجاد شده در افتادگی رحم:
* همانند علائم ایجاد شده در افتادگی مثانه است به اضافه آن که این بیماران از افزایش ترشحات و خونریزی نیز شکایت دارند.
درمان موارد یاد شده شامل :
* آموزش ورزش کگل:
(در این ورزش که منجر به تقویت عضلات کف لگن ، کاهش و جلوگیری بی اختیاری استرسی و بهبود حس در نزدیکی می شود) به بیمار آموزش می دهیم حداقل 10-5 ثانیه عضلات کف لگن را منقبض ، سپس 10-5 ثانیه شل نماید. این تمرین را باید حداقل روزی سه بار هر بار 20-15 بار سه بار در هفته تکرار کند.( این تمرینات در مراحل اولیه افتادگی مؤثر است)
* پساری مهبلی ( واژینال):
اندازه و نوع پساری بعد از معاینه توسط مراقب بهداشتی تعیین می شود. بیمار می تواند هنگام خواب ، این وسیله را خارج کرده و دوباره هنگام فعالیت آن را قرار دهد. بیمار به طور طبیعی به علت وجود آن دچار درد، ناراحتی و ترشح نمی شود.
* درمان جراحی ( عمل کلپورافی):
این درمان در مواردی که افتادگی شدید باشد و به درمان های فوق پاسخ ندهد، انجام می شود . جراحی ترمیمی دیواره مهبل را کلپورافی قدامی و جراحی ترمیمی رکتوم را کلپورافی خلفی می نامند.
جراحی ترمیمی معمولا می تواند از طریق لاپاراسکوپی انجام می شود. لاپاراسکوپ از طریق یک برش شکمی کوچک قرار داده می شود و لگن مورد مشاهده قرار می گیرد. سپس ترمیم خارجی انجام می شود.